Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Filijalne crkve

 STIPANIĆI

 

slike upnih crkava 055Zbog udaljenosti od župne crkve u Tomislavgradu župljani iz sela Stipanića i Jošanice odlučili su izgraditi filijalnu crkvu koja bi im bila bliža i dostupnija. Crkva se nalazi u Stipanićima, odmah do magistralne ceste Tomislavgrad – Split. Radovi su započeli 1970., a crkva je u potpunosti dovršena kroz sljedeće dvije godine. Blagoslovljena je 7. siječnja 1973. Od tada se u crkvi redovito slave nedjeljne i blagdanske mise, a također i listopadske i svibanjske pobožnosti. Konačno je uz crkvu 1982. godine dograđen i lijep zvonik.  Zvono je elektrificirano, a godine 1986. promijenjen je i krov na crkvi: postavljen je novi, bakreni krov.
Prije desetak godina, pod vodstvom fra Ljube Čuture,  filijalna crkva u Stipanićima je obnovljena iznutra, obložena kamenom, oltar i prezbiterij su prošireni te je uvedeno centra lno grijanje. Sada je crkva u Stipanićima  ugodan prostor za molitvu i pastoralne aktivnosti.
Dolaskom fra Velimira Bagavca obnovljeno je liturgijsko ruho i posuđe te napravljen novi drenažni sustav oko crkve.

 

Fotogalerija:

KOVAČI

slike upnih crkava 045Počev od 1973.  žitelji Kovača i Tubolje počeli su tražiti pogodnu lokaciju za vlastitu crkvu. Razlog je također bila prevelika udaljenost od župne crkve. Na kraju je pronađen vrlo lijep položaj s desne strane ceste Kovači- Tubolja, uz samu rijeku Šujicu. Crkva je sklonjena od buke i prometa, a ujedno jasno uočljiva. Zemljište su darovale tri obitelji Perković. Radovi na crkvi započeli su u svibnju 1976. Najprije je minirano i poravnato neravno kamenito zemljište, a potom i betonirani temelji. Crkva je jedno malo, ali  uspješno zdanje: prirodno se uklapa u brdo i kuk iznad nje. Plan crkve izradio je arhitekt fra Pio Nuić, a isti je kao i onaj na groblju sv. Ive u Roškom Polju. Radovi na crkvi završeni su tijekom 1976. godine. Nakon toga, 1979. limeni krov je zamijenjen bakrenim. No, ni taj nije bio duga vijeka jer je u siječnju  1986. godine snažni vjetar odnio krov s crkve. Iste godine je postavljen novi. Godine 1996. uređeno je crkveno dvorište  s parkiralištem kao jedan lijep i funkcionalan prostor ispred crkve koji crkvi daje dodatnu ljepotu. Crkva je posvećena Prečistom Srcu Marijinu.

 

 

Fotogalerija:

 

ŠIROKOVAC

Konačno sirokovac1su se na izgradnju svoje područne crkve odlučili i žitelji udaljenih sela Mokronoga, Sarajlija, Kuka i Luga. Crkva je izgrađena na vrlo zanimljivoj lokaciji, po kojoj se i redovito naziva „ crkva na Širokovcu“. Radovi su započeli 1990., nakon što je prethodne godine nacrt za crkvu izgradio slovenski arhitekt Franc Kvaternik. Crkva je izgrađena i pokrivena kroz 1990. i 1991. Rat je prekinuo daljnju izgradnju. U takvom stanju, bez vrata i prozora, crkva je ostala kroz nekoliko sljedećih godina. Kroz to vrijeme misa se slavila u podrumskim prostorijama. Godine 1995. Nastavljeni su krovni radovi te je na crkvu postavljen bakreni krov. U crkvi su postavljene rabljene klupe iz župne crkve  pa se mise u crkvi slave od 1995. Kroz 1996. crkva je izvana ožbukana , a u sljedećim se godinama nastavilo s uređenjem; žaluzine za zvoniku, priključena električna struja i ozvučena crkva. Crkva je svečano blagoslovljena u jubilarnoj 2000. godini te posvećena Gospi Kraljici Hrvata, „ da crkva Gospe Kraljice Hrvata, sa obronaka Ljubuše, s uzvisine Širokovca, zakriljuje čitavo duvanjsko polje, a gospa Kraljica da svojim zagovorom i blagoslovom prati, čuva i štiti ovaj kraj i čitavi nam hrvatski dom i narod.

U novije vrijeme, pod vodstvom fra Velimira Bagavca, na crkvi  i dvoranama su  izmijenjeni svi otvori, a još se planira i uređenje stubišta ispred crkve.

Fotogalerija: