Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

UREĐENI ULAZNI PROSTORI DUVANJSKE SPOMEN-BAZILIKE

Spomen-bazilika u Tomislavgradu sagrađena o tisućgodišnjici krunjenja hrvatskoga kralja Tomislava na Duvanjskom polju 925. godine, dobila je još više na značenju uređenjem platoa dvorišta ispred ulaznih vrata vanjskog pročelja i sporednih lađa. 

Duvanjski gvardijan fra Ante Pranjić u cilju ostvarenja projekta uređenja crkvenoga dvorišta, okupio je prošle 2014. godine petnaestak duvanjskih gospodarstvenika. Prema proračunima inženjera Borislava Petrica troškovi su procijenjeni na 250.000 KM (konvertibilnih maraka) za što su gospodarstvenici sakupili 100.000 KM.

Ostali dio sredstava sakupio je gvardijan od prijatelja i poznanika u Švicarskoj i Njemačkoj, gdje je djelovao u Hrvatskim katoličkim misijama.

Radovi su otpočeli u rujnu 2014. godine, dok su zaustavljeni radi kiša i zime u mjesecu studenom. Građevisnko poduzeće „TOP“ d. o. o. vlasnika Ante Topčića „Topa“ iz Mrkodola, izvodilo je pripremne radove postavljanjem betonske podloge. Ploče granitnog kamena uvezene su iz Kine posredstvom kamenoklesara Marića, dok je izvoditelj radova poduzeće Domina Grubišića iz Posušja. Popločano je tisuću kvadrata crkvenoga dvorišta uokolo spomen-bazilike prema nacrtu arhitekta Davorina Smoljana iz Mostara, projektanta tri nova krila duvanjskoga samostana.

Izvedeni su motivi hrvatskoga tropleta prema uzorcima rimskog mozaika drevnoga Delminiuma, čiji je Forum bio postavljen i u iskapanjima pronađen upravo na ovom mjestu. Na stepeništu ulaznih vrata sporednih lađa, postavljeni su motivi dvaju križeva kao znakovi ucijepljenosti u Krista i kršćansku vjeru. Prema zapisima graditelja spomen-bazilike fra Mije Čuića, kod iskapanja pronađen je dio mozaika u rimskom Forumu.

Ovo je značajan korak u uređenju cjelokupnoga crkvenog dvorišta, kako bi duvanjska spomen-bazilika i nadograđeno-obnovljeni samostan zasjali na pravi način i imali mjesto koje je im uvijek i pripadalo.

fra Mate Tadić