Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Proslavljen sv. Nikola Tavelić u Tomislavgradu

Kiša je obilježila središnju svečanost proslave sv. Nikole Tavelića. Iako je utjecala na tradicionalnu procesiju; nije spriječila vjernike da se okupe na svečano misno slavlje pred oltarom spomen bazilike.

Misno slavlje predvodio je provincijal HFP dr. fra Miljenko Šteko, u koncelebraciji više svećenika, među kojima su bili i duvanjski misionari u Africi fra Ante Kutleša i fra Filipa Sučić. Prisutni su bili brojni vjernici kao i predstavnici vlasti, a misno slavlje je svojim nastupo uzveličao i župni zbor pod vodstvom Ivana Sušilovića.

Fra Velimir Bagavac je pozdravio sve prisutne  vjernike koji su došli pred oltar spomen bazilike, ali i slušatelje koji su preko radio postaja slušali svečanu misu.

"Biblijski čovjek znao je od pamtivijeka za čekanje i strpljivost dok kiša prođe. Duše pravednika su u Božjoj ruci. Mi znamo da nismo pravednici i zato neka nam ova kiša opere dušu i srce da se iskreno pokajemo." - rekao je fra Miljenko. Skrenuo je pažnju kako se vjernici moraju uozbiljiti, mnogi od njih traže sreću tragajući za novim iskustvima, a potrebno je ozbiljno uzeti Isusove riječi,  kazao je fra Miljenko. 

Podsjetio je da je sveti Nikola Tavelić  prvi i najstariji hrvatski kanonizirani svetac.  Rođen je 1340. godine u Šibeniku.Svetim ga je proglasio Pavao VI. 1970. godine. Sveti Nikola propovijedao je u Svetoj zemlji pred kadijom gdje je njegov  život završio mučeništvom.

"Nekolebljivo, neodgodivo Isus je pokazao kad dođe čin da se ne zastaje onda se kreće. Jesmo li svoja djela i riječi harmonizirali s Njegovim? Sveti Nikola i njegova braća nisu imali podijeljeno srce, čitavo je kucalo za Gospodina. U zapadnom svijetu dobro je razvijena ljudska solidarnost, ali gdje je solidarnost s ljudskim dušama? Rijetki su koji bi pošli u smrt za ljudsku dušu."- naglasio je fra Šteko.

Otac Šteko je kazao kako je današnja poruka vjernicima upravo solidarnost s ljudskm dušama, spas ljudske duše, te da je stanje nesreće i patnje određeno za one koji ne žive Kristov život. Provalija je simbol života, živjeti u grijehu i bludu znači hodati na rubu najopasnije provalije.

"Draga braćo i sestre, bi li se danas dalo dovesti sv. Nikolu na ove prostore i što bi zatekao? Njegov prah i pepeo zagrmio bi jače od ove današnje grmljavine. Ljubav, smisao, nada i siguran temelj potrebitiji su nam više nego ikad. Pomozi nam sv. Nikola da se ne izgubimo na putu spasenja." - zaključio je Šteko.

Slavlje sv. Nikole Tavelića nastavilo se narodnim veseljem i kulturno zabavnim programom u 15,00 sati gostovanjem Tamburaškog sastava Fijaker iz Osijeka.

Tekst: Mahira Isak/TC/ foto: J.M.

 

Fotogalerija: