Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Pobožnost Križnoga puta u Šiškama

vir-krizni-put( Utorak, 5. 3. 2013. - Don Ilija Drmić) I ove godine, na treću nedjelju korizme 3. ožujka 2013. s početkom u 15 sati, obavljena je pobožnost Križnoga puta u Šiškama, zaseoku sela Vinice i istoimene župe, u kojoj je sudjelovalo stotinjak domaćih i odseljenih vjernika.

Ovu pobožnost skupa s viničkim župnikom don Barišomj Čarapinom predvodio je njegov predčasnik don Ilija Drmić, sada župnik u Viru. Pobožnost je obavljena prema knjizi Križni putevi Hercegovine koja je izišla iz tiska one godine kada je spomenuti don Ilija došao za župnika u Vinicu nakon don Joze Ivančića. U toj knjizi na svoj način opisani su vanjski križni putevi u Hercegovini, njih deset među kojima je i ovaj Križni put u Šiškama što ga je podigao Ivica Šiško Pekanov uza suradnju Tomislava Zvonke i Slavka Šiške kao i drugih mještana. Od početka ove godine gradi se vanjski Križni put u župi sv. Marka u Klobuku na kojem će zacijelo biti obavljena pobožnost u ovoj korizmi. I ovaj Križni put bit će objelodanjen kao jedanaesti u drugom izdanju spomenute molitvene monografije Križni putevi Hercegovine. Nakon ove pobožnosti uslijedilo je slavlje svete mise kod Gospine kapelice koja se nalazi na pola puta ovoga vanjskog Križnog puta u Šiškama.

Misno slavlje predvodio je don Ilija, a župnik don Bariša bio je lektor u Službi riječi i sudionikom među okupljenim svojim raspršenim župljanima u Splitu, Makarskoj, Kaštelama, Zagrebu i drugdje diljem Hrvatske i BiH. U svojoj propovijedi predvoditelj je između ostaloga rekao: “Sada je u tijeku izgradndja 11. vanjskog Križnog puta u Hercegovini. Te križne puteve vjernici su ili pak pojedinci gradili iz tri važna razloga: iz ljubavi i zahvalnosti Bogu za spasenje po Isusu Kristu koji je nosio svoj križ, na njemu izdahnuo i nakon pokopa trećega dana uskrsnuo, zatim iz narodnosnih razloga jer je naš hrvatski narod stradavao na križnim putevima u svojoj dugoj i teškoj povijesti (u Prvome svjetskom ratu izgubili su života 52 Hrvata iz Vinice, u Drugome svjetskom ratu poginula su 192 Hrvata za domovinu Hrvatsku i u Domovinskom ratu njih 15), te na kraju izgrađeni su vanjusmki križni putevi iz nekih osobnih raztloga i pobuda u smislu zahvale Bogu i Gospi za zdravlje ili nešto slično. U Vinici se spojilo sve troje, pa kad god se obavlja ova pobožnost, onda se imaju u vidu i ovi motivi podizanja ovoga Križnoga puta na ovome mjestu. Sve to daje snažan vjerski i narodnosni dojam u osobama ovoga podnebesja koje se pridružuju već godinama ovoj pobožnosti bez obzira gdje su se odselile iz ovoga svoga zaseoka.“

Na kraju ovoga sveukupnoga duhovnog slavlja župnik don Bariša izrekao je zahvale Bogu, predvoditelju i svima koji su se okupili na ovo sveto tlo unatoč svojim mnogim obvezama što su ih morali prekuniti da bi ovdje bili. Za sve je potrebna istinska ljubav i žrtva, pa tako i za ovu pobožnost koja nam može mnogo toga uzvratiti i obogatiti nas razvnovrsnim milostima što ih Bog dijeli na ovaj način. Osim toga, odseljenici mogu iskazati svoju ljubav prema rodnom kraju upravo dolaskom na ovakva duhovna slavlja u rodni kraj koja mogu biti jednako učinkovita kao i ona negdje drugdje diljem naše domovine pa čak i svijeta. I don Ilija je spominjući tri tiskane knjige: Župa Vinica; Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.) i Vinička bašćina, zahvalio svima koji su ih kupili i time pripomogli u rješavanju financijskih računa njihovih tiskanja, a napose onima koji su se posebno i dodatno angažirali da ova posljednja knjiga našega don Ilije bude plaćena, a ti su uza župnika don Barišu, Stipe Lozušić, Ante Jurčević Kuljić, Nikola Mamić, Dinja Prljević, te trojica djelatnika Zavičajnoga društva Zavelim: Miro Đikić, Petar Škorić i Petar Bilobrk. Zacijelo ima i drugih kulturnih djelatnika koji neće biti zaboravljeni ni u smislu nagrade ni u smislu sveopće molitve koja obuhvaća sve koji zdušno šire duh zajedništva i spomena svoga zavičaja i njegovih neiskazljivih vrijednosti. Odlučeno je da svi oni koji su prodali ili će prodati pet i deset i više komada dobivaju umjetničku sliku sa slikarske kolonije u Vinici održane od 11. do 13. svibnja 2012.