Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Mlada misa vlč. Marijana Šiške

U nedjelju 25. svibnja 2014. slavio je u župnoj crkvi Rođenja Marijina u Vinici svoju Mladu Misu vlč. Marijan Šiško, čiji su roditelji s kćeri Ivom u viničkom zaseoku Šiškama.

Na ovu Misu sabralo se oko 800 vjernika iz Vinice i okolice, kao i odseljenika u razna mjesta diljem BiH i Hrvatske, čak i Europe. Crkva je bila dupkom puna, a u dvorištu pokraj spomenika u čast viničkim glagoljašima bilo ih je 150. Rekoše poslije Mise da je ova crkva ovako bila popunjena vjernicima župljanima 70-ih godina prošloga stoljeća, i to za vrijeme obiju nedjeljnih i blagdanskih misa.

Budući da je dan bio sunčan i vedar, onakav kakav se samo može poželjeti za ovakve prigode, misno slavlje otpočelo je procesijom od župnih dvorova, novoga i staroga. Potom su uslijedili ispred oltara blagoslovi oca Zvonke i majke Marte svome sinu mladomisniku, pozdravni govori mladomisniku djece i mladih, čitanje don Joke Blaževića prigodnog teksta što ga je napisao don Jokin brat književnik Ivica i govor župnika Vinice don Bariše Čarapine.

Mladomisnik je nakon svega ovoga vrlo lijepo izvedenoga otpočeo svoju Mladu Misu. Prigodnu propovijed je održao p. Ante Šiško, koji se uspio izvući iz poplavljenoga Slavonskog Broda, gdje je župnik u Podvinju. Naglasio je u njoj da svaki svećenik treba ljubiti i štovati Presveto Trojstvo: Oca, Sina i Duha Svetoga, zatim voljeti Majku Božju, Majku Crkvu i Majku Domovinu, a Marijan još k tome i svoju Vinicu. Misno slavlje bilo je obogaćeno i prinosom darova koji sve to na svoj način označuju, a u tome su sudjelovali članovi Marijanove bliže i daljnje obitelji na čelu s roditeljima. Pjevanje je za ovu Misu priredio mladomisnikov rođak, župnik u Čeljevu, don Blaž Ivanda, koji je doveo svoj župni zbor. Inače, on je slavio svoju Mladu Misu u Vinici 1978. god., a bilo je još svećenika rodom ili podrijetlom iz ove župe koji su proslavili svoje Mlade Mise negdje drugdje prije don Blaža i poslije don Blaža.

Na kraju ovoga lijepog i poticajnog misnog slavlja don Bariša je izrekao zahvale Bogu, svim prisutnim svećenicima, časnim sestrama, svima koji su sudjelovali u ovoj pripremi Mise i svečanoga ručka što je uslijedio u Restoranu Eko selo u Grabovici. Nakon završne misne popijevke i mladomisničkoga blagoslova narod se uputio svojim prometalima u Grabovicu gdje su ručali i mladomisniku izrekli svoje zahvale i čestitke što se odvažio i postao svećenik Božji i svećenik jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve. Svoje čestitke izrekli su i pojedini svećenici i vjernici laici. Cijelo ovo slavlje svečanoga ručka popratio je pjevački Bend Ivice Bage iz Posušja. Moderator u crkvi i u restoranu bio je don Joko. On je to obavio u svom stilu veoma umješno. Sva žrtva roditelja, rodbine, prijatelja, Organizacijskoga odbora na čelu s Antom Šiškom, viničkoga župnika i njegovih suradnika svećenika i župljana, članova neokatekumenskoga puta, neka bude blagoslovljena u smislu mladomisnikove želje da se nakon ovoga mladomisničkoga slavlja još netko odazove u svećeništvo ili pak redovništvo, jer Crkvi su potrebni novi sijači riječi Božje diljem ovoga svijeta, napose u novim misijskim područjima.

Mladomisniku i njegovoj obitelji su se zahvalili mnogi govornici kao što su don Joko Blažević koji je bio voditelj cjelokupne svečanosti, don Ilija Drmić, virski župnik, don Damir iz župe kraljice Mira u Makarskoj, pa don Ante Ivančić nekadašnji Vinički župnik, don Blaž Ivanda rođak mladomisnikov, pa don Stipe Ljubas Triljski župnik, a u ime općine Tomislavgrad načelnik općine Ivan Vukadin, Ante Šošić - zamjenik župana splitsko dalmatinskog i na poseban način Petar Bilobrk u ime zavičajnoga društva, te u ime svih viničana koji je tom prigodom rekao da ćemo sa Mladomisnikom ostati u trajnoj vezi, to je obostrana dužnost i obveza.

don Ilija Drmić