Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Korizmena duhovna obnova za osnovnoškolce

dsc06532Na blagdan sv. Josipa, u poslijepodnevnim satima, u vjeronaučnim prostorijama franjevačkog samostana u Tomislavgradu okupilo se više od 80 učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole. Povod ovog okupljanja je korizmena duhovna obnova koju su za ovu dob mladih organizirale i vodile s. Marija Martinović i s. Zdenka Petrović.

Učenici su razmišljali na temu Kušnja i napast. Kroz molitvu, razmišljanje, zajednički rad na biblijskom tekstu, mladi su kušali pronaći odgovor na tri temeljna pitanja: Što je za mene danas napast? Koja su moja životna iskušenja? Što mi pomaže u životu da se oduprem zlu?

Program je uključivao i mogućnost za sakrament sv. ispovijedi koji je primila većina sudionika. Euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Velimir Bagavac završena je ova duhovna obnova. Liturgijsko slavlje svojim su skladnim pjevanjem obogatile sudionice obnove, članice malog crkvenog zbora sedmog i osmog razreda pod ravnanjem s. Marije Martinović.

 Kako mladi u Tomislavgradu razmišljaju o kušnji i napasti i kako ih prepoznaju u svome vlastitomu životu pročitajte u sažetku njihova rada u skupinama:

Što je za mene danas kušnja i napast? Otići na facebook dvije minute, a zadržati se dva sata. Otići vani dulje od dopuštenog ili ne? Pojesti slatko ili ne? Slatkiši su na stolu, gledam ih, gledam i želim ih uzeti, ali ne smijem i neću. Kad smo umorni zaspati ili prije spavanja ipak nešto izmoliti? Nedjeljom otići na sv. misu ili izići s prijateljima vani?

Napast – to je alkohol, droga, cigarete, psovka... Jako je teško oduprijeti se ovim napastima, ali je lakše ako nam je vjera čvrsta i jaka.

Da se odupremo zlu najviše nam pomaže večernja molitva uz koju završavamo dan i tako pokušavamo zaboraviti svako zlo i misliti samo na dobro. Kad molimo znamo da je Bog u svakom trenutku uz nas i s nama i da koliko nam je god danas teško, sutra će biti lakše i bolje.

Protiv napasti borimo se molitvom, ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Božje zapovijedi, sakramenti, vjera, ufanje u Boga pomažu nam da se odupremo zlu. Ako ipak podlegnemo zlu, tu je sveta ispovijed koja nam kao sakrament pomaže da se riješimo zla i grijeha.

Bog nam daje kušnje da bi mu dokazali svoju ljubav i vjernost... Vjera i molitva pomažu nam u životu da se odupremo zlu. Bog, koji nas voli, u svemu nam pomaže. Pomažu nam i prijatelji i obitelj.

Kušnja je bila doći ili ne doći danas na ovu duhovnu obnovu. Tko će toliko vremena provesti na duhovnoj obnovi, što ćemo toliko raditi na toj obnovi, što je uopće to? Ali, čim smo došli ispunila nas neka sreća i radost i sada smo sigurni da je bolje da smo došli danas ovdje nego da smo ovo vrijeme proveli na facebooku ili bilo gdje drugdje. Iskreno nam je drago što smo ovaj dan mogli provesti u molitvi i razmišljanju sa svojim prijateljima i svima koji su došli danas ovdje.

Ono što želimo nije nužno i ono što nam uistinu treba. Često u životu odaberemo ono u čemu uživamo, umjesto onoga gdje se trebamo malo žrtvovati a što nam je korisno (npr. izdvojiti sat vremena za svetu misu.) Većina nas danas uglavnom teži za materijalnim, a ono što je važnije, ono duhovno zapostavljamo. Često ljude procjenjujemo po materijalnom a ne po duhovnom.

Kada smo u kušnji da izberemo opuštanje a ne učenje i kada se ipak odlučimo za učenje i dobijemo u školi peticu, tada se osjećamo dobro što smo uspjeli pobijediti tu kušnju i oduprijeti se napasti. Ponosni smo na sebe jer smo sigurni da smo učinili pravu stvar i da smo bliže Bogu. To je jako dobar osjećaj.

 

Fotogalerija: