Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Tijelovska procesija u Tomislavgradu

Katolička Crkva danas obilježava Tijelovo ili Brašančevo - svetkovinu Tijela i Krvi Kristove  u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

 U svim crkvama duvanjskoga dekanata služe se misna slavlja, a koncelerbriranao središnje pučko misno slavlje u 11 sati, u tomislavgradskoj spomen bazilici, predvodio je duvanjski župnik fra Velimir Bagavac.

- Današnja svetkovina je godišnja proslava Božje neizmjerne, beskrajne ljubavi koju je u svom Sinu iskazao prema cijelome ljudskome rodu, prema nama ljudima, prema svakome čovjeku. Ono što se dogodilo u povijesti spasenja, na Veliki četvrtak, na Posljednjoj večeri, mi to svake nedjelje, u svakoj svetoj misi, posadašnjujemo. Svake nedjelje, dapače, svaki dan, slavimo Euharistiju ili svetu misu pa se s pravom možemo pitati zašto je ovo današnje svetkovanje posebno. Mislim da se, uz privatnu objavu, koja se nalazi u temelju ove svetkovine, djelomični odgovor na ovo pitanje nalazi u tradicionalnim euharistijskim procesijama diljem ove kugle zemaljske, u gradovima, mjestima, u  selima, a nakon duljega vremena i mi ćemo to učiniti u našoj župi. Dok se na neki način u svim drugim euharistijskim slavljima i pobožnostima, osim u slučajevima podjeljivanja pričesti bolesnicima i popudbine umirućima, euharistijski Isus zadržava isključivo u crkvenim prostrorima, u ovoj svetkovini On svečano izlazi, želi izaći na naše ulice, želi izaći u ovaj naš grad da bi se približio i javno posvjedočio svoju ljubav i onima koji nisu s nama, koji su se udaljili, a još više onima koji su negdje na rubu, kazao je u homiliji duvanjski župnik fra Velimir Bagavac. 

I u našem je gradu nakon pučke mise upriličena tijelovska procesija gradskim ulicama kojom je uz veliki broj vjernika, te ovogdišnjih prvopričesnika, krizmanika, članova kulturno-umjetničkih društva i članova župnoga crkvenog zbor oživljena tradicija održavanja procesije na svetkovinu Tijelova koja se, prema svjedočenju starijih, nekada održavala u našoj župi. Pjevalo se i molilo i dostojanstveno prošlo ulicama koje su djeca posipala cvjetnim laticama. Bilo je uistinu lijepo i svečano, a pohvale i duvanjskim trgovcima i ugostiteljima koji su za vrijeme procesije zatvorili svoje objekte ili stišali glazbu.

Podsjećamo da je Odlukom vlade današnja svetkovina ujedno neradni dan u Hercegbosanskoj županiji.

Zora Stanić/RTG/Tomislavcity