Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Proslava Srca Marijina i blagoslov kapelice u Kovačima

Prošle godine nasuprot crkve izgrađeno je novo groblje i kapelica s mrtvačnicom, čiju je izgradnju u najvećoj mjeri financirao Ilija Letica, uspješni poduzetnik iz Amerike, porijeklom iz Kovača. 

Projekt je dijelom pomogla i Općina Tomislavgrad, te nekolicina donatora, a zahvaljujući angažmanu vrijednih mještana koji su srcem prionuli na posao, cijeli kompleks oko kovačke crkve, upotpunjen zelenilom i netaknutom prirodom, doista izgleda prelijepo.

Koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar Mostarsko – duvanjske  biskupije don Željko Majić, u Kovačima je proslavljen blagdan Bezgrješnoga  Srca Marijina. Svetoj misi nazočili su vjernici koji su s dubokim pouzdanjem u Majčinsku ljubav došli prikazati svoje potrebe, molitve i zavjete Marijinu Srcu u kojemu ima mjesta za svakoga čovjeka.

Prije početka procesije don Željko Majić je po ovlaštenju biskupa Ratka Perića blagoslovio novoizgrađenu kapelicu nasuprot crkve. Prenio je biskupove pozdrave koji je, izrazivši svoju duhovnu blizinu, poručio kako se raduje svakom duhovnom, ali i materijalnom ostvarenju svoga vjerničkoga puka.

Nakon procesije s kipom, uslijedila je sv. misa, a u prigodnoj homiliji don Željko Majić je pozvao sve u školu Marijinu koja, kako je kazao, nije ništa drugo nego škola srca. Srce Marijino koje sv. Luka u svome Evanđelju spominje tri puta nudi nam primjer: Srca koje razabire, Srca koje pohranjuje i Srca koje je probodeno. Istaknuo je da samo ono što srcem razabiremo i u srcu pohranimo jedino vrijedi.

„Čovjek u životu nije oslobođen ni patnje, probadaju ga razni mačevi boli, ali ako, poput Marije, srcem razabire i Božju ljubav u srcu pohranjuje, onda će i rana boli biti zaliječena. To je škola i poruka Srca Marijina i Srca Isusova i jedino živeći po njihovim Srcima mi ćemo postojati, živjeti ovaj život, biti blagoslovljeni i u vječnosti u potpunoj ljubavi uživati“ - kazao je, među ostalim, u svojoj propovijedi don Željko Majić.

Misno je slavlje pjevanjem uveličao Zbor sv. Stjepana iz Stipanića, pod vodstvom časne sestre Tomislave Šaravanja. Na kraju svete mise riječi zahvalnosti dragom Bogu, nazočnim svećenicima  i vjerničkome puku uputili su: duvanjski župnik fra Velimir Bagavac i fra Antony Burnside.    

Podsjetimo, ovaj se blagdan na poseban način u Kovačima proslavlja od 1997. kada je crkva stavljena pod zaštitu Bezgrješnoga Srca Marijina.

Prošle godine nasuprot crkve izgrađeno je novo groblje i kapelica s mrtvačnicom, čiju je izgradnju u najvećoj mjeri financirao Ilija Letica, uspješni poduzetnik iz Amerike, porijeklom iz Kovača. Projekt je dijelom pomogla i Općina Tomislavgrad, te nekolicina donatora, a zahvaljujući angažmanu vrijednih mještana koji su srcem prionuli na posao, cijeli kompleks oko kovačke crkve, upotpunjen zelenilom i netaknutom prirodom, doista izgleda prelijepo.

 

Marija Letica/TC

Foto: Ilija Idže Perković