Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

FOTO: Fra Velimir uveden u službu župnika

 U nedjelju, 18. kolovoza, pod svetom misom u 18,00 sati obavljen je obred uvođenja u službu novoga župnika fra Velimira Bagavca. Uvođenje u službu obavio je vikar Mostarsko - duvanjske biskupije dr. don Željko Majić.

Sam obred uvođenja započeo je čitanjem dekreta o imenovanju biskupa Ratka Perića, zatim je novi župnik primio ključeve Bazilike i Tabernakula, obnovio svećenička obećanja i izrekao ispovijest vjere.

U nadahnutoj i poučnoj propovijedi, don Željko je govorio o zajedništvu među ljudima i zajedništvu u Crkvi. Da ono mora biti vidljivo i poticajno. Posebno je spomenuo i proroka Jeremiju koji je zbog propovijedanja bačen u jamu, ali da vjernici moraju propovijedati i svjedočiti jer su na to pozvani.

Župno zajedništvo bilo je vidljivo i na ovoj svetoj misi.

Liturgijsko pjevanje su animirali župni zborovi: Zbor „sv. Nikole Tavelića“ iz Tomislavgrada, zbor „ Sveti Stjepan“ iz Stipanića i zbor „ Kraljica Hrvata“ sa Širokovca. Misna čitanja su čitali čitači iz svih područnih crkava u župi kao i čitači koji redovito čitaju u Bazilici.

Na kraju misnog slavlja, nazočnima se, prigodnim govorom, obratio i novi župnik fra Velimir. Njegov tekst prenosimo u cijelosti: 

Draga braćo i sestre, dragi moji Duvnjaci, draga braćo u svećeništvu i redovništvu, drage časne sestre, dragi generalni vikaru naših biskupija don Željko!

Na kraju ove svete mise, svečanosti liturgijskog uvođenja u službu župnika želim zahvaliti svima vama što ste došli na ovu svečanost te što me pratite svojim molitvama, a nadam se da ćete me i dalje u svojim molitvama nositi i pratiti. Na prijedlog naše Provincijske uprave, biskup Ratko Perić mi je iskazao povjerenje i imenovao me župnikom ove drevne, meni drage i u srcu duboko urezane župe.

Svjestan svojih ograničenosti, ali i Božje ljubavi, njegovog očinskog milosrđa, prihvatio sam ovu službu. Koliko mi je poznato među mlađim župnicima sam u našoj biskupiji. Kao što je sv. Pavo uskliknuo: „Božjom sam milošću ovo što jesam!“ i ja ponavljam te riječi zajedno s njim: „Božjom sam milošću ovo što jesam!“ Samo Božjom milošću, a ne svojim zaslugama. Vođen njegovom desnicom, a Marijinim zagovorom i pomoću, trudit će se odgovoriti na potrebe Crkve i opravdati povjerenje koje mi je Crkva povjerila.

Prije 20 godina, dok sam bio dijete nisam mogao ni sanjati da će me Božja providnost jednoga dana iz Bosne, moje Kraljeve Sutjeske, dovesti ovdje među moje drage Duvnjake, u kraljevsko Duvno. Oba ova mjesta bogata su poviješću, a vjera je duboko ukorijenjena u ljudima i ljubav prema Crkvi i hrvatskom narodu.

Draga braćo i sestre, ovih pet godina moga pastoralnog djelovanja u ovoj župi dao sam sve od sebe i trudio sam se biti u prvom redu vaš brat, brat u vjeri, a to želim i dalje ostati. Brat kojem ćete moći bez straha prići, brat kojem ćete moći reći sve ono što vas tišti i s kojim ćete moći dijeliti svoje radosti i žalosti, brat koji će vam biti blizu, a posebno želim biti blizu siromašnima, napuštenima, starima, bolesnima… To bi trebalo biti na srcu svakom pastiru – župniku. Nadam se i vjerujem, da ću zajedno s vama pronaći takve i da ćemo im mi vjernici biti ohrabrenje u životnim poteškoćama.

Na vas i s vama posebno računam, dragi mladi prijatelji. Vi ste budućnost ovoga naroda, Crkve, ove župe; potrebni ste nam, bez vas Crkva nije živa, borite se i pronađite svoje mjesto u Crkvi, uključite se još više u život ove zajednice, budite pokretači novih aktivnosti, jer vi ste puni ideja, motivirajte i razveselite one malo starije. Koristim ovu priliku da vam zahvalim za sve ono dobro koje ste učinili, za svu onu pomoć koju ste nam pružili ovih zadnjih godina. Hvala vam, dragi mladi!

Hvala i mom prethodniku fra Gabrijelu koji je bio ovdje 18 godina župnik, za sve ono dobro koje učinio, što je sebe ugradio u ovu župu i u ovaj duvanjski kraj.

Želim isto zahvaliti i braći svećenicima od najstarijega do najmlađeg za svu pastoralnu raspoloživost te ih pozvati da svome mlađem bratu, koji još nema puno iskustva budu podrška i da i dalje nastave pomagati u skladu sa svojim mogućnostima.

Hvala i vama, drage časne sestre, na svemu onom što činite za ovu župnu zajednicu.

Hvala svim zajednicama u našoj župi: ministrantima, čitačima, zborovima u Tomislavgradu i na filijalama, FSR-u, framašima, molitvenim zajednicama, našim prakaraturima… za sudjelovanje i doprinos u životu ove župne zajednice te vas pozivam da nastavite izgrađivati i učvršćivati zajedništvo u ovoj župi. Vi svojim sudjelovanjem i aktivnostima obogaćujete našu župu, a posebno nedjeljna liturgijska slavlja. U našoj župi ima puno zajednica pa pozivam i druge da se uključe  u neku od zajednica, da pronađu svoje mjesto.

Hvala i našem generalnom vikaru don Željku što me uveo u ovu službu te na predvođenju svete mise i prigodnoj propovijedi koju nam je uputio.

Draga braćo i sestre, nastavimo dalje hodati s Gospodinom; izgrađujmo njegovo kraljevstvo ovdje na zemlji i ne bojmo se ispovijedati vjeru u njega. Još jednom hvala svima na ovom zajedništvu; preporučujem se u vaše molitve i još jednom zahvaljujem svima i uključujem vas sve u svoje molitve - ja Velimir, vaš brat u vjeri.

Na kraju čestitamo novom župniku na povjerenoj službi i želimo puno uspjeha i Božjeg blagoslova te da njegov rad bude na dobrobit svim stanovnicima Tomislavgrada i župljanima župe sv. Mihovila Arkanđela.