Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Božja dobrota nadilazi sva naša očekivanja

Današnje evanđelje svete mise upoznaje nas s čovjekom koji je bolovao trideset i osam godina i nadao se čudotvornom izlječenju vodom iz kupališta Bethzathe. “Kad ga Isus spazi gdje leži i dozna da je već dugo vremena u tome stanju, upita ga: ‘Želiš li ozdraviti?’”

Bolesnik mu sasvim jednostavno odgovori: “’Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se pokrene voda. Dok ja stignem, drugi već prije mene siđe.’ Isus mu kaže: ‘Ustani, uzmi svoju postelju i hodaj!’” Oduzeti posluša: “Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda.” 1

Gospodin je uvijek spreman saslušati nas i pružiti nam u svakoj situaciji ono što trebamo. Njegova dobrota uvijek nadilazi naša očekivanja, ali on traži suradnju s naše strane, želju da se izvučemo iz nevolje, da se borimo protiv svojih mana i pogrješaka. Ne smijemo se naviknuti na vlastite nesavršenosti i slabosti koje nas odvajaju od Boga i od ljudi, s isprikom da su one dio našega karaktera ili da smo ih već bezbroj puta bezuspješno nastojali prevladati.

Korizma nas potiče na poboljšanje unutarnje raspoloživosti kroz obraćenje srca Bogu i kroz djela pokore, kojima se duša pripravlja za milost kojom nas Bog želi obdariti.

Isus od nas traži ustrajnost, tj. da se borimo i uvijek iznova započinjemo, toliko često koliko je potrebno, znajući da tom borbom očitujemo ljubav. “Gospodin se nije obratio oduzetom da bi od njega čuo odgovor – bilo je to nepotrebno – nego da svima pokaže ustrajnost čovjeka koji je trideset i osam godina, bez odustajanja, uporno čekao ozdravljenje.”2

Naša ljubav prema Kristu očituje se u odluci i nastojanju da iskorijenimo što je moguće prije svoju osnovnu manu ili da razvijemo onu krjepost koja nam se u praksi čini najtežom. Očituje se također i u strpljivosti koju vježbamo živeći strogo u težnji za moralnim usavršavanjem: moguće je da će Gospodin tražiti od nas takvu borbu tijekom dugog razdoblja, možda i trideset i osam godina, da bismo rasli u određenoj krjeposti ili prevladali ono što je negativno u našem unutarnjem životu. Jedan poznati duhovni autor ukazao je na važnost strpljenja s vlastitim manama, ističući da treba razviti vještinu izvlačenja koristi iz vlastitih nedostataka.3

Ne treba se čuditi – niti smesti – ako ne uspijemo postići duhovni cilj koji smo sebi nametnuli, iako smo uložili sva razumna i dostupna sredstva. Ne smijemo se naviknuti na nedostatke, nego ih iskoristiti kako bismo rasli u istinskoj poniznosti, iskustvu i sazreli u prosudbama.

Čovjek o kojemu smo slušali u evanđelju bio je ustrajan trideset i osam godina i možemo pretpostaviti da je takav ostao do kraja života. Nagrada za njegovu ustrajnost je, više od svega, bio susret s Isusom.

Preuzeto sa bitno.net