Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Radost u susretu s križem

“Veselite se s Jeruzalemom, kličite zbog njega svi koji ga ljubite! Radujte se, radujte s njime…”, čitamo u ulaznoj pjesmi današnje svete mise.

Radost je uvijek bila značajno obilježje kršćanina; Crkva nas u ovo liturgijsko doba podsjeća da treba biti prisutna u svim trenutcima našega života. Radost je u nadi Došašća; zatim dolazi radost Božića – tako izražajna i topla radost Rođenja; kako godina protječe, ispunja nas radost bliskosti s uskrslim Kristom. Danas, bližeći se kraju Korizme, razmatrat ćemo radost Križa. Uvijek je ista radost biti u Kristovoj blizini: samo za njega možemo zajedno sa svetim Pavlom iskreno reći: “Ljubio me i predao samoga sebe za mene” (Gal 2,20). Odatle proizlazi izvor naše najdublje radosti, izvor naše snage i potpore. Ako nas zadesi nesreća, ako proživljavamo tugu, podnosimo patnje, trpimo nerazumijevanja, pa čak i ako počinimo grijeh, kako je utješna spoznaja o Nekome, koji nas uvijek ljubi i svojom bezgraničnom ljubavlju nadilazi svaku kušnju, ispunjava svaku našu prazninu, oprašta sve naše grijehe i vraća nas s oduševljenjem na siguran i radostan put.”

Ova nedjelja tradicionalno se naziva Laetare, po riječima kojima počinje ulazna pjesma. Strogost korizmene liturgije prekinuta je ove nedjelje riječima o radosti. Dopušteno je da se danas ljubičasto misno ruho zamijeni crvenim,  a oltar se kiti cvijećem, što nije slučaj u ostalim danima Korizme. Crkva nas na taj način želi podsjetiti da je radost savršeno spojiva s mrtvljenjem i boli. Suprotnost radosti je žalost, a ne pokora. Sudjelujući u ovom liturgijskom vremenu koje vodi do Kristove muke – prema tome do boli – shvatit ćemo da približavanje Križu znači i približavanje trenutku našega spasenja, koje je svaki put sve bliže, pa se Crkva i svako dijete Crkve puni radošću: “Laetare, veselite se s Jeruzalemom, kličite zbog njega svi koji ga ljubite!”

Pokora koju vršimo u ovim korizmenim danima neka ne zasjeni našu unutarnju radost, naprotiv: neka je poveća, jer bliži se naše spasenje. Bliži se muka Kristova, koja nije ništa drugo nego obilno rasipanje ljubavi za sve ljude i radost Uskrsa uskoro će nas obaviti. Stoga osjećamo potrebu jače povezanosti s Gospodinom, da bi se i u našemu životu još jednom odrazila patnja koju je on za nas podnio, kao i osjećaj beskrajne sreće u doživljaju slave i radosti Uskrsnuća.