Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Smisao mrtvljenja

Mrtvljenje nas uzdiže Gospodinu, bez njega ostajemo na tlu. Kroz dobrovoljne žrtve, patnje koje strpljivo i s ljubavlju podnosimo sjedinjujemo se s Gospodinom.

Gospodin traži od svakog kršćanina da ga slijedi, a za to je potrebno pratiti ga sve do Kalvarije. Trebali bismo zapamtiti ove riječi: “Tko ne uzme svoj križ i ne ide za mnom, nije me dostojan.” Puno prije podnošenja muke na križu Isus je govorio svojim učenicima da će morati nositi križ.

U mrtvljenju postoji paradoks, tajna koja se može shvatiti samo kada je prisutna ljubav: iza onoga što se čini kao smrt krije se Život; i svatko tko sebično nastoji sačuvati život za sebe, gubi ga: “Tko hoće sačuvati svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj radi mene, naći će ga.” Da bismo urodili plodom, ljubeći Boga, uistinu pomažući drugima, nužna je žrtva. Nema žetve bez sjetve: “Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostaje samo. Ako umre, donosi obilat rod. Ne želiš li biti pšenično zrno, mrtvljenjem umrijeti i donijeti bogat urod? Neka Isus blagoslovi tvoje polje!”

Trebamo prevladati strah od žrtve, od dragovoljnog odricanja, jer križ želi za nas Otac, koji nas ljubi i dobro zna što je za nas najprikladnije. On nam uvijek želi najbolje: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći spokoj dušama svojim, jer jaram je moj sladak, a breme je moje lako.” Uz Krista nevolje i patnje ne tište, nisu teške, naprotiv, one pripravljaju dušu za molitvu, omogućuju nam prepoznati Boga u životnim događanjima.

Mrtvljenje nas uzdiže Gospodinu, bez njega ostajemo na tlu. Kroz dobrovoljne žrtve, patnje koje strpljivo i s ljubavlju podnosimo sjedinjujemo se s Gospodinom. “Svi koji ste izmučeni, ožalošćeni i opterećeni teretom vaših briga i težnja, dođite k meni i ja ću vas razveseliti, naći ćete za svoje duše spokoj koji vam oduzimaju vaše težnje.”

Preuzeto sa bitno.net