Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Greška
  • Greška pri učitavanju izvora podataka
  • Greška pri učitavanju izvora podataka
  • Greška pri učitavanju izvora podataka
  • Greška pri učitavanju izvora podataka

Đakonsko ređenje fra Vinka Baćka u Chicagu

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić zaredio je za đakona bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Vinka Baćka, u nedjelju, 29. listopada 2023. u Župi Presvetog Srca Isusova u Chicagu.

Na misnom slavlju koncelebriralo je trinaest svećenika, među kojima su bili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji fra Marko Puljić, fra Vinkov profesor liturgike s CTU-a vlč. Richard Fragomeni, fra Jerry Bleem, gvardijan Samostana sv. Ante u Chicagu fra Nenad Galić, župnik Župe sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu fra Hrvoje Miletić, koji je u obredu ređenja fra Vinku obukao dalmatiku te ostala braća franjevci iz Kustodije: fra Lawrence Frankovich, fra Dražan Boras, fra Dragan Bolčić, fra Gabrijel Škibola, fra Lovro Šimić, fra Luka Ćorić i fra Stipe Rotim.

Na početku misnog slavlja kustos fra Marko Puljić je pozdravio prisutne vjernike u crkvi i one koji su pratili misu putem interneta. Također je izrazio pozdrave od župnika Župe Presvetog Srca Isusova fra Stephena Bedekovića, koji nije mogao prisustvovati ređenju.

Govoreći općenito o Božjem pozivu, mons. Petar Palić je na početku homilije kazao kako Gospodin poziva slobodno i očekuje odgovor u slobodi. „Ono što Bog od svakoga od nas traži je da postanemo slobodni za njega i njegovo poslanje“, naglasio je biskup.

Obraćajući se ređeniku fra Vinku, biskup je rekao da služba đakonata nije prijelazna služba na putu do svećeništva jer svi službenici Crkve zadržavaju svoju đakonsku službu dok služe Božjemu narodu, hrabreći ga da i onispuni svoju krsnu ulogu kao svećenički narod.

„Ti ćeš polaganjem biskupovih ruku, kako nam je od apostola predano, po molitvi Crkve i snagom i darom Duha Svetoga, biti posvećen i ovlašten pomagati biskupu i svećenicima u službi riječi, službi oltara i službi ljubavi“, rekao je biskup i ukazao na dvije dimenzije kojima će novi đakon biti poslan davati svjedočanstvo života – život u celibatu kao izraz sebedarja Bogu i narodu te poslušnost koju izražava biskupu i svome poglavaru. Ona se rađa iz slobode, koja dolazi iz vjere i povjerenja, a izraz je kreposti nade da se Božji plan ostvaruje kroz njegovu Crkvu. „Hodaj smjelo, ponizno i hrabro tim putem, a zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, sv. Josipa, sv. Franje te svih svetaca i svetica Božjih bit će ti izvor sigurnosti i utjehe na putu za Kristom“, zaključio je propovjednik.

U crkvi je bilo prisutno desetak fra Vinkovih prijatelja i rođaka iz domovine te njegova sestra Josipa. U euharistijskom slavlju posluživali su bogoslovi fra Jakov Jure Nikolić i fra Danijel Sentić. Liturgijsko pjevanje predvodili su udruženi zborovi hrvatskih župa grada Chicaga, na čelu s orguljašem Josephom Slomkom. Među vjernicima je bila prisutna i generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu gospođa Sanja Laković.

Na kraju euharistijskog slavlja provincijal fra Jozo Grbeš zahvalio je mons. Petru Paliću i vjernicima te je čestitao novozaređenom đakonu fra Vinku govoreći: „Budi sluga svih i bit ćeš velik. Ako želiš biti velik, bit ćeš zaboravljen. Jednostavna je to dimenzija života. Mi smo tako često u našim životima oni koji čistimo prašinu, da ljudi bolje vide.“ Nakon euharistijskoga slavlja i fotografiranja druženje se nastavilo u dvorani pored crkve.

Fra Vinko je iz Zagreba došao u Chicago 2021. godine kako bi nastavio studij teologije na Catholic Theological Union-u i tada je počeo služiti u Župi Presvetog Srca Isusova u Chicagu gdje će i nastaviti svoju službu đakonata sve dok ne dovrši šestu godinu studija.

https://ika.hkm.hr/novosti/dakonsko-redenje-fra-vinka-backa-u-chicagu/