Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Blagdan svete Elizabete - zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda

images( Četvrtak, 17. 11. 2011. ) Na današnji je dan 1231., čuvši pjev prvih pijetlova, Elizabeta Ugarska još samo izgovorila: „Gledajte, to je čas u koji je Djevica rodila Isusa!“, a zatim se mirno preselila Gospodinu. Tijekom svojega kratkog života ta je princeza, kći ugarsko-hrvatskog kralja Andrije II i supruga tirinškog grofa Ludovika, neumorno činila dobra djela. Tješila je siromahe, hranila gladne, dijelila odjeću, plaćala dugove, brinula za bolesne i pokapala mrtve. Svima koji bi je zaiskali milostinju, darežljivo je dijelila dobročinstvo ljubavi.

U blizini dvorca Wartburga naložila je izgraditi bolnicu kako bi osobno, svakodnevno i učestalo, mogla njegovati oboljele. Pomoć je ukazivala potrebitima u svimkrajevima i gdje god dopiraše vlast njezina muža. Nije se to svima svidjelo, nodobri je Ludovik zlobnicima samo sa smiješkom odgovarao: „Sve dok ne prodadvorac, ja sam zadovoljan!“

Elizabeta i Ludovik ljubili su se divnom ljubavlju potičući jedno drugo na hvalu i službu Bogu. Duhovna im je potpora stizala i od manje braće koja su svoj nauk od 1222. širila grofovijom. Elizabetina sreća nije dugo trajala: kao dvadesetogodišnjakinja ostaje udovica s troje male djece. Izbačena je iz dvorcaWartburg, a djeca su joj oduzeta. Godinu dana kasnije smjestila se u Marburgu.Baš će tamo na Veliki petak 1228., stavljajući dlanove na ogoljeni oltar, položiti javni zavjet u franjevačkoj crkvi. Poznata je priča o platnu za franjevački habit koji je istkala vlastitim rukama, kao i o crkvi u Eisenachu koju je darovala franjevcima. Godine 1229. i u Marburgu je osnovala bolnicu i stavila je pod zaštitu sv. Franje. U svakom je pogledu, duhovnom i materijalnom, živjela Evanđelje.

I nije trebalo dugo: nepune četiri godine nakon njezine smrti, 27. svibnja 1235., papa Grgur IX proglasio je Elizabetu Ugarsku sveticom. Cijeli je život obilovala krepostima pa joj se danas, kao svojoj zaštitnici, utječu pekari, prosjaci, bolesni i siromašni, humanitarci, prognani i udovice.

Zaštitnica je i Franjevačkog svjetovnog reda i Caritasa. Braća i sestre iz svih bratstava Franjevačke mladeži okupljaju se vikend prije obljetnice njezine smrti na molitvu, nakon koje se raspoređuju po različitim domovima diljem svijeta kako bi ljudima donijeli duh služenja i ljubavi svete Elizabete.

Našim framašima i trećarima čestitamo blagdan njihove nebeske zaštitnice svete Elizabete!