Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Greška
  • Greška pri učitavanju izvora podataka
  • Greška pri učitavanju izvora podataka
  • Greška pri učitavanju izvora podataka
  • Greška pri učitavanju izvora podataka

“DELMATI: SNAGA ZAJEDNIŠTVA” U TOMISLAVGRADU


Što je od Delmata ostalo u našoj krvi i dan-danas, procijenite sami nakon sutrašnje Izložbe u sklopu projekta „Delmati: Snaga zajedništva“. Povodom otvorenja Izložbe sutra u 19 sati u Franjevačkome muzeju „Fra Jozo Križić“ u Tomislavgradu arheolog Stipan Dilber otkrio nam je da donose zanimljivu priču koju ćemo moći vidjeti u obliku ne samo uobičajene arheološke izložbe, nego i izložbe s virtualnom rekonstrukcijom delmatskih naselja i njihova načina života. Saznali smo zašto možemo biti ponosni na otvorenje Izložbe u nekadašnjemu Delminiju – glavnome gradu hrabrih Delmata i što nas sve na njoj očekuje.

-Cilj je predstojeće Izložbe da se na jedan muzejski način približi posjetiteljima svih mogućih dobi – od djece vrtićke dobi do umirovljenika – svakodnevni život Delmata i sve što su za život koristili – oruđe, oružje, nakit. Delmati su najzanimljiviji po svome karakteru jer su bili malo problematičan narod, prgav, ratoboran pa su protiv Rimljana ratovali čak 150 godina i pravili im probleme. Bitno je naglasiti da ovo nije klasična arheološka Izložba jer će se uz arheološke predmete na razne druge načine – multimedijom, virtualnom rekonstrukcijom delmatskih naselja i njihova života, animiranim filmom o ratovanju s Rimljanima – pokušati upoznati život Delmata.

Obzirom na povijesnu važnost Delmata i međunarodnost Projekta, javnost je itekako zainteresirana.

-Nakon promocije projekta koju smo odradili protekloga tjedna, pristizale su nam, i još uvijek pristižu, brojne poruke i upiti o Izložbi. Već prije par dana najavilo nam se nekoliko grupa iz Zagreba i ostatka Hrvatske, naših lokalnih grupa…velik je interes i očekujemo veliku posjećenost kako struke tako i šire javnosti. Izložba će biti otvorena u Tomislavgradu nekad do sredine 8. mjeseca, stoga vjerujemo da će i naš grad čiji se broj stanovnika u narednome ljetnom periodu ipak poveća, biti zainteresiran za posjetu Muzeju.

Kako je uopće započeo projekt „Delmati“?

-Projekt je započeo prije dvije godine u Tomislavgradu. Prvi sastanak oko ideje održale su institucije kulture Splitsko-dalmatinske županije i Općina Tomislavgrad. Kolega Ivan Šuta iz Muzeja Grada Kaštela došao je na ideju Delmata koja nam se svima svidjela. Odredili smo da ćemo se razvijati u muzeološkome smislu u dugoročnome projektu u više faza, a prva se otvara sutra kod nas. Drugi je aspekt istraživački gdje se bavimo gradinama, kao što je Lib, sojeničarskim naseljima u Cetinskoj krajini, sve kako bismo saznali što više o životu naših predaka – ratobornoga naroda koji se nazivao Delmatima. Na kraju će nam preostati napraviti monografiju. Dogodine u 5. mjesecu u Arheološkome muzeju u Splitu za dane sv. Duje bit će završna velika izložba o Delmatima, po kojima je Dalmacija dobila ime, kako bismo sve o njima imali na jednome značajnom mjestu. U planu su i dokumentarci, manifestacije, ipak su oni velik dio naše povijesti.

Koji je značaj projekta „Delmati: Snaga zajedništva“ za naša područja?

-Delmati su početak našega identiteta u širemu kontekstu i utkani su u sve nas na ovim prostorima, stoga se nadam da ćemo se svi skupa krenuti skrbiti o našoj povijesti i delmatskoj ostavštini te da ju nećemo prepustiti devastatorima i uništavanju. Znamo da razvijene europske države itekako drže do kulture svojih predaka – Francuzi do Gala, germanske države do Germana, Danci do Vikinga, pa red je i na nama da držimo do Delmata! Očekujemo vas na sutrašnjoj Izložbi!

Projekt je međunarodni i doći će do velikoga broja ljudi, stoga nakon otvorenja u Tomislavgradu izložba putuje u druge gradove. U projektu „Delmati: Snaga zajedništva“  sudjeluje čak 11 institucija iz dviju država: Splitsko-dalmatinska županija, Muzej Cetinske krajine – Sinj, Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Gradski muzej Šibenik, Muzej Grada Kaštela, Muzej triljskog kraja, Franjevački muzej Livno – Gorica, Franjevački muzej Tomislavgrad i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine te Sveučilište u Mostaru, a svoj su doprinos izložbi dali i Zavičajni muzej Imotski, Franjevačka arheološka zbirka svetog Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Sinju te Zbirka Franjevačkog samostana u Imotskom.

https://tomislavcity.com/delmati-snaga-zajednistva-u-tomislavgradu