Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Email: zupa.duvno[at]biskupija.md-tm.ba

Uredovno radno vrijeme radnim danom: 8:00-12:00 i 15:00-18:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati; četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 19:00 sati

Kovači: 9:00 sati (nedjeljom i scetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:30 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

Predstavljena knjiga " Pučanstvo duvanjske župe..."

knjiga-ancic( Ponedjeljak, 3. 10. 2011. – KTA) Vrijedna knjiga mr. Ante Ivića „Pučanstvo duvanjske župe 1469.-1800.“, koja je nedavno izašla u nakladi „Naših ognjišta“ iz Tomislavgrada u sunakladništvu s Biskupskim ordinarijatom iz Mostara i Franjevačkim samostanom iz Fojnice, predstavljena je 27. rujna u Mostaru, a organizator ove promocije bilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar.

Na samom početku promocije nazočne je pozdravio predsjednik mostarskog Napretka prof. dr. Miroslav Palameta. „Ovom večerašnjom promocijom počinjemo s našim programima nakon ljetnih odmora, iako Napredak ni u kolovozu nije mirovao. Do konca godine realizirat ćemo nekoliko značajnih projekata“.

Knjigu Ante Ivića predstavio je dr. fra Robert Jolić, urednik „Naših ognjišta“ i recenzent knjige. „Vrijednost ove knjige mog prijatelja Ante Ivića je velika iz nekoliko razloga. Svakako jedan od najvažnijih leži u tome što je Ante objavio preslik matice župe Duvno koju je vodio don Anto Ljubosović, rodom iz Roškog Polja, od 1750. – 1758. godine, ali i prijepis matice, koja je u originalu napisana bosančicom. Ivić je potom iz ove matice izvukao brojne podatke koji bi mogli zanimati kako povjesničare, tako sve one čiji bi se pređi mogli nalaziti popisani u ovoj matici. Ivićeva je obrada podataka minuciozna, ali se nikako ne zadržava isključivo na podacima koje nudi Ljubosovićeva matica, nego istražuje i druge matice“, rekao je Jolić posebno naglasivši kako je Ljubosovićeva matica najstarija matica na području zapadne Hercegovine.

„Kad mi je fra Janko Ljubos u Fojnici predložio prije nešto više od godinu dana, da prepišem ovu maticu koju je započeo njegov prarođak, a završio ju je upisom krštenja moga prarođaka, prije dva i pol stoljeća, nisam ni slutio da će to na kraju biti ovakva knjiga. Ova matica je važna. Njezina starost povećava joj vrijednost. Bitna su imena i prezimena. Bitni su oni koji su krstili i oni koji su kršteni. To su preci kojima trebamo zahvaliti da su svojim radom i mukom namrli nama život i blagostanje. Tko su bili ti ljudi? Kako su živjeli? Zbog čega su selili? Smatrao sam važnim opisati i povijesni kontekst, okruženje i uvjete života. Netko će, posebno mlađi, i tu naći ponešto zanimljivo. Jednom prilikom sam rekao fra Robertu da je poslije njega i njegovih knjiga, bilo teško pisati o Duvnu. Ali mislim da sam svojim pristupom dao novi pogled na ovo šire području od Neretve do Imotskog i da će poslužiti budućim istraživačima. Koliko sam u tomu uspio, život ove knjige će pokazati.“, rekao je Ivić između ostalog u svom izlaganju.

Na predstavljanju je nastupio i Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar izvevši dvije skladbe, Šostakoviča i Bizeta. Knjiga će uskoro biti predstavljena u Tomislavgradu i Sarajevu.