Kontakti i uredovno radno vrijeme

Trg Fra Mije Čuića 1, 80240 Tomislavgrad

Tel: +387(0)34/356-800

Kućni mob.: +38763/422-488 (WhatsApp i Viber)

Email: samostan.tomislavgrad@gmail.com

Uredovno radno vrijeme radnim danom:

8:00-12:30 i 13:30-16:00.

Nedjeljom i svetkovinama: nakon sv. misa

Raspored misa

Nedjeljom i svetkovinama u Župnoj crkvi:

7:30, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:00 sati

Radnim danom u Župnoj crkvi: 7:00 sati;

četvrtkom u Župnoj crkvi u 7:00 i u 18:00 sati

Kovači: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Stipanići: 10:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Širokovac: 11:00 sati (nedjeljom i svetkovinama)

Starački dom: petkom u 10:00 sati

VELIKI JE PETAK, SPOMENDAN ISUSOVE MUKE I SMRTI NA KRIŽU

Na Veliki petak kršćani diljem svijeta sjećaju se Isusove teške i nasilne osude, muke i nakoncu same smrti.

Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu. Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čine Vazmeno trodnevlje.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve i kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga križa i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa, te sv. Pričest. Prilikom poklona križu svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: "Evo drvo križa, na kom' je Spas svijeta visio!". Na to narod odgovara: "Dođite, poklonimo se!"

Kod katolika post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede./Wikipedija/

Objavljujemo razmišljanje na Veliki petak don Ivana Bebeka, župnika Župe Prisoje-Tomislavgrad

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te. Jer si svojim svetim križem svijet otkupio. 
Isus umire na Golgoti među tolikim mnoštvom, a ipak osamljen, uz par duša koje stoje podno križa. I danas se, u tolikom mnoštvu, ponavlja ista stvar. Opet se umire u samoći, napuštenosti i zaboravljenosti od sviju. I danas je tako malo onih koji pristupaju umirućima da bi im bili blizu u najtežim časovima njihova života. Amen.


Slava Ocu i Sinu i Duhu svetome ...

Smiluj nam se, Gospodine! Smiluj nam se!

Preuzeto sa tomislavnews.com